tirsdag, april 14, 2009

Karen Blixen




Un dels molts llocs on hem anat aquests dies amb la meva mare ha estat el museu de la Karen Blixen, a Rungsted Kyst, molt a prop de Copenhague, just davant del port de Rungsted, on el pare del Frej té el vaixell. Tantes vegades que havia passat per davant i no tenia ni idea que el museu era allà.
És que el museu, de fet, és casa seva. Una casa preciosa, molt antiga, conservada tal i com ella la tenia. Molts de vosaltres coneixereu a la Karen Blixen per la peli "Memòries d'Àfrica". La Karen Blixen és l'autora de la novel·la en la que està basada "Min afrikanske farm" (La meva granja africana). L'autora, casada amb 19 anys amb un cosí segon suec, va traslladar-se a l'Àfrica per portar, junt amb el seu marit, una granja i una plantació de cafè. Deu anys després, separada del seu marit, va decidir tirar endavant la granja, sense gaire sort. L'any 1931 va tornar a Dinamarca sense ni un duro, però això sí, carregada d'una experiència que li marcaria la vida.
La Karen Blixen és molt més que aquesta imatge de persona valenta que caçava lleons que tots coneixem. Era una artista d'aquelles que neixen una vegada cada molt. Pintava, escrivia, fotografiava i tirava un projecte de vida endavant, i ho feia tot amb una passió desmesurada. Estimava amb una passió desmesurada i patia també per igual.
Estar a casa seva, veure les seves fotos, i llegir sobre la seva vida allà mateix, a Rungsted, va ser molt especial, i vam acabar donant una volta per un parc que hi ha al darrere, on està enterrada, sota d'un arbre immens, envoltat d'ocells, perquè és una reserva natural per als ocells de la zona.

Us recomano molt que llegiu les seves obres. En especial, les cartes que va escriure des de l'Àfrica a la seva família. Aprendreu moltes coses i us sorprendrà descobrir que hi ha persones fetes de ferro per fora i de seda per dins.

6 kommentarer:

Ciutadà K sagde ...

Ah, caramba!! així 'lo de Isak Dinesen' és un pseudònim, no??? vaja, vaja...

Bona tarda!!!

(s'ho ha passat bé amb la mamà??)

pati di fusa sagde ...

que interessant això que expliques de la karen blixen. jo només en coneixia el personatge de "memorias de áfrica".

m'ha agradat molt l'arbre envoltat d'ocells! pujo un cap de setmana i m'hi portes? ;)

i la mama, què? se n'ha degut tornar la mar de contenta, amb lo bé que l'has degut cuidar! :)

Carolina sagde ...

Sí, sí, ciutadà, és un pseudònim que al principi l'havia d'ajudar a no ser discriminada. Va tenir tant d'èxit a USA amb el sobrenom, que va tardar uns anys en canviar-se'l pel seu nom.

Vine, Pats, que t'hi porto, és un lloc preciós.
La mama s'ho ha passat molt bé i se n'ha anat plorant com una magdalena :(

Unknown sagde ...

Doncs visita apuntada per quan torni a pujar a Dinamarca! A veure si trobo les cartes que va escriure des de l'Àfrica... Aaaix, les meves dues magdalenetes, que precioses ;P

Laura sagde ...

hola, guapi! m'alegro que hagi anat tan bé.

saps què? jo no he vist "memòries d'àfrica", em fa una mica de pal... però el que has dit d'aquesta senyora m'ha agradat. intentaré investigar-la...

Dedryk sagde ...

Pal Memòries d'Àfrica??? Ma mare t'escolta i et fa canviar d'opinió pq hoy es hoy, jajaja.
Només per la banda sonora ja paga la pena.

Apa maca, m'alegro que hagi anat bé amb la teua mare i no tinguéssiu temps d'arribar a les mans :P