fredag, februar 22, 2013

Toqueu-vos

A la meva família hem començat l'any amb càncer de pit. Jo estic bé, però la meva mare no.

Aquestes últimes setmanes he llegit molt, moltíssim, sobre el tema. He llegit molts blogs de noies més joves que jo, de dones més grans, de dones que acaben de ser mares i de dones embarassades, totes amb càncer de pit. Algunes de les persones que escriuen ja no hi són, d'altres, continuen la batalla amb una energia que ja la voldria jo. Afortunadament, les que ho superen són la majoria, però no és una lluita fàcil i no tothom la guanya, per això, feu-me el favor, dones del món -totes- de tocar-vos els pits, d'estar alerta, d'anar al metge si us trobeu alguna cosa estranya i de fer-vos les proves regulars si ja teniu edat i de no saltar-vos ni una prova, per banal que sembli. No ho és. Mai. 1 de cada 11 dones pateix càncer de pit, i ja sé que a algunes els fa por tocar-se els pits per si de cas es troben alguna cosa, o se salten les mamografies perquè total, mai no troben res i fan mal. És igual, penseu en 10 dones que conegueu i sumeu a la meva mare, ja teniu les 11, i segur que vosaltres esteu bé, però per si de cas, no deixeu d'estar alerta.

5 kommentarer:

Joan sagde ...

Caro guapa!vaig llegir el mail de tornada.
Tots els ànims i els bons desitjos del món.
Ens en sortirem d'aquesta també.
Abraçades i petons infinits cap el Nord, i cap a Castellar, i cap a Barberà!

manel sagde ...

Per una proximitat molt próxima sé de que va la cosai conéc el panorama a fons.I fa ja anys que qui ho va patir ho va superar.No soc jo qui per donar consells,però únicament vull dir una cosa que es prou coneguda, que es certa,que costa molt de practicar encara que no ho sembli,però que es molt molt valida , a més sobretot de la importància dels tractaments i teràpies mèdiques:El estat d'ánim.El plé convenciment de que se superará,el component psicológic de que lluitar val la pena.De que tot anirá bé .

Ciutadà K sagde ...

Anims
anims
i més ànims... jo m'apunto al teu consell i també me'ls tocaré que -encara que menys freqüent- també hi ha càncer de mama masculí!

merce voltas sagde ...

Si si, ens hem de tocar, d'explorar i no hem de fugir de que ens visiti el metge o ens explori. Hem de treure'ns la por d'anar al metge perquè no ens trobi res, com si, si no ens ho troben resulta que no existeix. Aquest és el justificant de la por més absurd que he sentit. Quan sabem el mal que tenim a dins el podem combatre, el podem véncer i si ens hi ajuden, encara més. Ànim família

Maria sagde ...

Doncs aquí, mentrestant, retallen mamografies preventives:

http://www.ara.cat/societat/Salut-recomanacions-mediques-practiques-inefectives_0_878312292.html