onsdag, juni 22, 2011

Aquesta passada nit ha estat la nit amb menys hores de foscor de tot l'any, és a dir, la nit més curta. I sí, és cert que és molt bonic, i que és molt especial que el sol no s'acabi de pondre i que a les 03h ja sigui de dia com a les 10h del matí. El cas és que jo no puc dormir amb tanta llum, i que després de 4 anys, totes les alternatives que he provat no m'han servit de res. Aquesta nit pensava en que entenc que no existeixin les persianes perquè les faríem servir com a molt dos mesos i probablement a l'hivern es congelarien. Però sé que molts danesos no poden dormir per culpa de la llum a l'estiu, o sigui que ja tardem en dissenyar una alternativa persianil. I pensant pensant he pensat que hi ha moltes coses que encara no entenc del tot i que us poso a continuació, de moment me'n penso 10, però segur que la llista final ompliria molts posts:

1.- Els danesos no creuen el carrer si el semàfor dels vianants està vermell, tot i que siguin les 04h de la matinada i no passi ningú o no hi hagi ni un cotxe, no creuen mai, s'esperen pacientment, i si tu creues et miren amb cara de voler posar-te a la presó.

2.- Tot funciona per setmanes, tipus "ens veiem durant la setmana 43."

3.- Tothom creu en major o menor grau en els follets del bosc.

4.- Els formatges fan molta, molta, molta pudor, una pudor innecessària.

5.- Els metges de capçalera fan moltes de les funcions que fan els ginecòlegs, exploracions incloses.

6.- No existeixen les botigues per comprar espelmes ni les botigues per comprar xuxes.

7.- Els pares deixen als seus nens als carrets aparcats al carrer mentre compren al super o sopen en un restaurant. (I ningú no els roba per vendre'ls a Veneçuela????? Suposo que no.)

8.- Els pals de fregar són molt antics, les Vileda aquí encara no s'han descobert i n'hi ha que encara enrotllen un drap moll a voltant d'una escombra.

9.- No saben què és berenar (pobrissons) i els costa molt d'entendre.

10.- Quan freguen els plats, no els esbandeixen, els posen a assecar rebossats d'espumeta.

8 kommentarer:

Tu, jo i l'Otis sagde ...

A veure, deixa'm que pensi una mica sobre els 10 punts...

1.- Són civilitzats en excés. Travessar el semàfor en vermell, una transgressió.
No ho entenc.

2.- Aquí això només ho fan les embarassades, crec.
No ho entenc.

3.- Visca la fantasia.
No ho entenc.

4.- Si els formatges a més de pudor són bons, podria ser tolerable.

5.- Els metges de capçalera treballen molt. No t'explico què fan els de la Seguretat Social, d'acord?
Però tampoc no ho entenc.

6.- Espelmes i xuxes? I on en compren?
(projecte de negoci a Copenaghe: una cereria!)

7.- Els pares no han d'aguantar els nens al super o al restaurant.
No ho entenc gaire, tampoc, però té molta conya.

8.- El meu únic referent és Anglaterra, on els temes d'higiene solen anar un parell de passes per darrere del nostre nivell... espero que no sigui equivalent...

9.- No deuen berenar perquè sopen aviat, no?
No saben el que es perden.

10.- Això dels plats... és que el menjar amb regustet de sabó és més bo. Segur.

Ciutadà K sagde ...

NO HI HA BOTIGUES DE XUXES?!??!!!!
NO BERENEN ???!!!
PLATS A ASSECAR REBOSSATS D'ESPUMETA ???!!!

Torna cap aquí ja mateix !!!... això és un infern !!!

(je,je,je,je)
Més rarets/es del que em pensava aquests vikings, eh??

manel sagde ...

Mare meva. Mira que m'agraden moltes coses danesses però la veritat es que algunes d'elles xoquen amb les nostres costums.Per exemple:
-Aixó de no creuar el carrer a les 04 de la matinada quan no hi ha ningú per carrer si el semáfor está vermell em sembla fins hi tot fora de lloc.Un excés,vaja(un excés inadequat,per calificar-ho suaument).
- Lo dels metges de capçalera,i la ginecologia ;¿també fan d'andròlegs?,ho dic per lo de les exploracions.
- Funcionar per setmanes ,es a dir per unitats semanals ,doncs bé, però,¿diuen també per exemple la setmana 43 i mitja?.
- Creure en els follets es una manera d'infantilisme no confesat.Imagino a més que la cosa deu anar més per el nissen que em sembla que son el nadalencs.
- I parlant del pal de fregar: Nena, es una oportunitat històrica, ¿no hi ha ningú que pensi amb la importaciò i distribuciò de les vileda?.Pot estar un xollo.

Laura sagde ...

oh! el que m'ha dolgut més és això del berenar i de les xuxes! (aparquen els nens????) a mi un dia em van dir que només berenàvem els nens i jo, però és un àpat superessencial!!! introdueix-lo a can vikinglàndia, carol!!!

lifes sagde ...

Juas, el punt 10 no l'he vist mai, potser no m'hi he fixat...aquesta vegada m'hi fixaré millor :-P Lo de planificar per setmanes em té boja...sort que tinc una agenda danesa i aixi quan investigo per internet els horaris de la piscina i em diuen que estara tancada de la setmana x a y, no em torno boja buscant al google un contador de setmanes :-)

Per cert, la meva ex-jefa a CPH no tenia persianes pero es va comprar un estil cortina-estor o com es digui (ja sabia jo que no escoltar a me mare em portaria problemes a vegades :P), súper tupida i et puc assegurar que a casa seva es fa de nit quan ella vol. :-)

Crec que va tardar com uns 4 anys en trovar la solució perfecte...

NUR sagde ...

que no hi xuxes?????
Però les venen als supers no?
I els nens, els deixen a fora el carrer mentre sopen, no?????!!!!! Deuen deixar els carrets dels nens, els nens els entren al restaurant, no???
Vinc i poso una tenda de xuxes-espelmes,fregadores com deu mana, i enrollables d'oscurit, que van de conya!!!! per a la llum, creus que em fare d'or???

Carolina sagde ...

No, els nens estan a dins del carret i el carret està fora.

Sí, si obres una botiga així et forres, i aquí no tindràs lladres :)

Sebastian & Laia sagde ...

Jo afegeixo una més ;-)
Als nens a més de aparcar a la porta del super, els posen a fer la migdiada al jardí, faci fred o calor ... el fiquen dins el carret i el deixen fora dormint ...

Tema persiana ... jo vaig passar un mes grapant un llençol negra doblegada per la meitat a la finestra ... al final vam anar al IKEA i vam comprar una persiana "oscurite" Oli en un llum!!