søndag, juni 07, 2009

Sweet home... Alabama?


Dia d'eleccions europees i de menjada de tarro de qui sóc i a on vaig. Perquè la Unió Europea és això, todos-para-uno-y-uno-para-todos. En les coses bones i en les dolentes. I mira que de dolentes, actualment, n'hi ha eh... a mi no m'agrada la Unió Europea, no m'agraden moltes de les polítiques que se segueixen i no m'agraden que em forcin a sentir-me una part d'un tot que controla massa poder, i a sobre ho fa fatal. Hi ha alternatives a ser de la UE? Sí, i si no que els ho diguin als noruecs.

I a sobre, avui, a Dinamarca s'havia de votar si es canviava la Constitució per abolir la llei sàlica. Una estratègia fantàstica del govern, perquè és una reforma popular que donarà peu a que la gent pensi que reformar la Constitució mola i a sobre, és facil. I és clar, s'ha de canviar la Constitució perquè hi ha massa coses que fan pudor, però abans s'haurien de fer tantes altres coses... no sé perquè, però certes accions polítiques donen molta més propaganda que d'altres.

I a pensar en Europa, i que si som euopeus, i tot això. Llegeixo al diari, un reportatge sobre immigrants d'altres parts d'Europa que viuen a Dinamarca i expliquen com se senten. I els pobres porten un embolic mental semblant al meu... que si sóc d'aquí, que si sóc d'allà, i a la vegada sóc de tot arreu perquè sóc europeu.
I resulta que casa nostra està allà on a nosaltres ens dóna la gana posar-la, o això és el que jo sento cada cop més, més enllà de fronteres, i de permisos i de passaports. I jo no sé què és ser europeu (mirar Eurovisió?), ni tampoc no sé què és ser danès (menjar leverpostej?), ni tampoc no sé què és ser català (botifarra amb seques? Ser del Barça? Ser fan del Polònia?). I me'n vaig a dormir tan contenta, sense crisis d'identitat, que prou en tinc amb descobrir què vol dir ser la Carolina Diarte.

9 kommentarer:

Ciutadà K sagde ...

Bravo, ciudadana del mundo!!!

:)

Bon dia !!!

Kelitxi sagde ...

A Dinamarca també tenen llei sàlica?? Quin horror. Ha sortit que sí que la volen abolir, com a mínim? Jo sí que considero important abolir les lleis sàliques i similars (i si podem abolir la monarquia, millor que millor, però mentre no la puguem abolir, que com a mínim no sigui l'últim reducte de desigualtat jurídica).

I jo sí que em sento europea: vull formar part d'un espai polític on la pena de mort està abolida, on hi ha democràcia i multipartidisme i llibertat de premsa, on hi ha sanitat i ensenyament públics, on hi ha separació entre Església i Estat, on hi ha igualtat jurídica entre totes les persones... I tant de bo que un dia ens haguem de canviar el nom i dir-nos "Unió Euromediterrània" perquè totes aquestes conquestes polítiques també s'hagin aconseguit a països que geogràficament no estan a Europa.

Carolina sagde ...

Sí, sí, és clar que ha guanyat! Només faltaria...
Ja entenc el que dius, Raquel, però també hi ha moltes coses dolentes: La UE ha creat un poder militar que, entre d+altres coses, no condema l'ús d'armes atòmiques, ni m'agrada que la comissió de la EU passi per alt la situació del mercat laboral de molts dels països membres, ni m'agrada que prengui decisions sense haver-hi cap votació als països membre, ni m'agrada que defensi l'expansió de certes empreses sempre i quan només sigui en el marc de la UE, ni m'agrada que la quantitat de diners que cada país destina al tercer món baixi dràsticament quan entren a formar part de la UE. Ni tantes i tantes coses. Per no parlar ja de certs presidents de certs països i el poder que exerciten a la UE, quan més aviat haurien d'estar de ruta en un circ ambulant :(

pati di fusa sagde ...

jo crec també que casa nostra la portem a dins, i la plantem allà on volem o on anem a parar per circumstàncies de la vida. tampoc no sé gaire què significa ser catalana, mediterrània o ciutadana del món, però encara menys sé què significa ser europea, sincerament. i no m'agrada que em facin participar d'una cosa que no m'expliquen què és, o que s'esforcen per explicar-m'ho de la pitjor manera. si a sobre m'he de buscar jo la vida per informar-me de què és europa... prou feina tinc!

i jo, kels, sóc més del parer de la carol, i el suposat entusiasme per les coses bones (i òbvies en el meu esquema mental) d'aquest marc polític, es veuen superades per les mancances, els errors i els abusos dels que manen, aquí, allà i a tot arreu. com sempre, és allò del got... ;)

Kelitxi sagde ...

I ja en teniu de raó, ja... Però precisament per tot això que dieu és tan important anar a votar al Parlament Europeu: hi ha opcions polítiques que estan en contra de tot això que dieu, i si les votés més gent, les polítiques europees serien diferents. Amb això que no hi ha dret que ens intentin colar les seves decisions sense referèndums ni res, estic totalment d'acord (de fet, jo sóc partidària d'una democràcia més participativa, amb més referèndums, en tots els ámbits de govern, del local fins a l'europeu).

I d'aquestes coses bones que haurien de ser òbvies, gairebé n'haurìem de dir "privilegis", si tinguéssim en compte que només en podem gaudir un percentatge petitíssim de la població mundial.

pati di fusa sagde ...

sí, kels, tornem a estar en el cercle de sempre: quan puja la dreta, l'esquerra reacciona i augmenta la participació, i quan puja l'esquerra i ho fa tan malament com saben, els votants la castiguen i torna a començar el cercle. mentrestant, la dreta sempre és allà, sense secrets, perquè ho fa tan malament com saben i com diuen, però als seus votants ja els agrada. i què ens queda? votar el menys dolent per evitar mals majors? és que fa molta ràbia, això! i cansa.

Carolina sagde ...

Eeeeeei, que jo vaig votar, eh! I per correu! ;)

pati di fusa sagde ...

sí, i jo també, amb la coherència que em caracteritza... :P

Kelitxi sagde ...

A mi m'agradaria trobar-me un dia amb una persona de dretes que em digui que no anirà a votar, així jo podria dir-li: «I tant, i tant, quanta raó que tens! Fas molt ben fet de no votar!» Però per desgràcia no m'ha passat mai; tota la gent que conec que s'absté (o que es planteja abstenir-se) és d'esquerres, per això sóc tan pesada fent campanya perquè la gent voti! ;-)